1. Restauracja Żmigród
• śledzie z borowikami
• zupa owocowa Garus
• zraz staropolski
• szarlotka świętokrzyska
Grzegorz Różalski Plac Obrońców Pokoju 25, Opatów |
|
15 868 46 89 693 126 586 |
|
zmigrod@zmigrod.com | |
www.zmigrod.com |
Dostępność: cały rok
Restauracja usytuowana w samym sercu Starego Miasta, naprzeciwko najdłuższej w Polsce podziemnej trasy turystycznej. Nazwa lokalu nawiązuje do wcześniejszej nazwy miejscowości. Swoim wystrojem oddaje historyczny klimat opatowskiej Starówki, ale co najważniejsze oferuje bardzo dobre jedzeniem w całkiem przystępnej cenie.
2. Gospodarstwo rolne Teresa Kmiecicka (zakończyło działalność)
3. Przetwórnia - Fundacja Domy Wspólnoty Chleb Życia (działalność zawieszona do odwołania)
• ser jabłeczny
• konfitura z jarzębiny na miodzie
• konfitura z zielonych orzechów
Zochcin 51 | |
15 869 23 16 516 123 174 |
|
przetwory@chlebzycia.org.pl | |
www.skarbyprababuni.pl |
Dostępność: w dni robocze (cały rok)
Niewielka manufaktura pod nazwą „Spiżarnia prababuni”, wytwarza tradycyjnymi metodami przetwory z owoców i warzyw. Zatrudnione w niej kobiety z okolicznych wsi przetwarzają owoce i warzywa z miejscowych przydomowych sadów wg starych przepisów. Na piecu opalanym drewnem, wysmażają dżemy, konfitury, sosy, kiszą ogórki, a zimą tłoczą olej. Staranie zapakowane w stylowe słoiczki, których wieczka owinięte są lnianymi chusteczkami, nawiązują do babcinej spiżarni z przeszłości. Przetwory zdobyły uznanie i nagrody w konkursach tradycyjnej żywności. Dwa z nich, ser jabłeczny i jarzębina na miodzie, zostały wpisane na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Wszystkie trzy produkty będące w ofercie Świętokrzyskiej Kuźni Smaków są laureatami I nagród w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” w 2006 i 2014 r. Osobliwością kulinarną w ofercie przetwórni jest „ser jabłeczny” - wyrób, którego nie ma nigdzie indziej w Polsce. Przetwór ten w 2007 otrzymał „Perłę”, nagrodę krajową w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo.
4. Piekarnia Bednarskich
• chleb Iwański
Bednarski Janusz |
|
15 860 12 81 |
Dostępność: cały rok
Jedyna w gminie i okolicy piekarnia produkująca chleb i bułki tradycyjnymi metodami. Funkcjonuje od lat sześćdziesiątych ubiegłego wieku i słynie z tego, że jest tu najlepszy chleb, o czym wiedzą chyba wszyscy mieszkańcy powiatu opatowskiego. Pieczywo z Iwanisk trafia na stoły w najdalszych krańcach województwa świętokrzyskiego. Po chleb przyjeżdżają tu również klienci z innych części Polski. „Aż strach pomyśleć, gdyby jej nie było” – mówią o piekarni Bednarskich smakosze chleba, którzy kiedy nadchodzi czas wyjmowania pieczywa z pieca, w niewielkim pomieszczeniu ustawiają się cierpliwie w kolejce.
Chleb jest laureatem I miejsca w konkursie „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” w 2009 r., a w 2011r. został wpisany na listę produktów tradycyjnych Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
5. Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Opatowie
• opatowska krówka mleczna
Opatów, ul. Sienkiewicza 54 | |
15 868 20 24 601 303 766 |
|
osm@krowkaopatowska.pl | |
www.krowkaopatowska.pl |
Dostępność: cały rok
Krówka opatowska to sztandarowy cukierek województwa świętokrzyskiego, produkowana od ponad 30 lat w OSM w Opatowie, niezmienioną metodą oraz ręcznie pakowana wyłącznie przez kobiety. Jest laureatem I nagrody w konkursie wojewódzkim „ Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów” w 2010 roku oraz nagrody krajowej „Perła” 2010. Została również wpisana w 2011 roku na listę produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Dla uczczenia roli „krówki” na rzecz rozwoju lokalnego zostało zainicjowane Święto Krówki Opatowskiej, które odbywa pod koniec sierpnia.
6. Cukiernia „U Szarego”
• pączek opatowski
Edward Szary Opatów, ul. Lubelska 2 A |
|
693 378 386 | |
jambers@poczta.onet.pl |
Dostępność: cały rok
Cukiernia rodziny Szarych założona w latach 60 ubiegłego wieku jest jednym z najstarszych zakładów cukierniczych w regionie. Zlokalizowana jest w rynku, blisko Urzędu Miasta i Gminy. Pączki z cukierni u Szarego cieszą się uznaniem nie tylko wśród mieszkańców Opatowa, ale i u podróżnych z różnych zakątków Polski, którzy mieli możliwość posmakowania tego opatowskiego specjału. Pieczone tradycyjnym sposobem, według receptur niezmienionych od lat 60, na żółtkach i smażone na smalcu zostały uznane przez kapitułę konkursu wojewódzkiego „Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów” w 2011 roku, gdzie otrzymały I nagrodę. Znalazły się również na liście produktów tradycyjnych prowadzoną przez Ministerstwo rolnictwa i Rozwoju Wsi.
7. Gospodarstwo Pasieczne - Pasieka pod świerkami
• miód wielokwiatowy
Jarosław Nawrot Jacentów 133 27-580 Sadowie |
|
505 893 063 |
|
jaroslawnawrotpasieka@gmail.com |
Dostępność: cały rok
Gospodarstwo położone we wsi Obręczna, niecałe 8 km od Opatowa w pobliżu drogi 371 Opatów – Ostrowiec Świętokrzyski. Tradycje bartnicze rodziny Nawrotów sięgają czasów przedwojennych, czego dowodem są fotografie rodzinne i zapisy w księgach parafialnych z roku 1930. Niewielkie posieka posiada 50 pni i bardzo wysokiej jakości miód, po który przyjeżdżają smakosze z różnych stron regionu świętokrzyskiego. Gospodarz do swoich pszczół podchodzi z niezwykłym pietyzmem, bo tak w rodzinie od pokoleń u nich było, a o swoich pszczołach może mówić w nieskończoność.
8. Gospodarstwo ekologiczne Ekobednarz
• warzywa ekologiczne
Anna Drypa Leszczków 27 27-454 Włostów |
|
695 326 056 | |
ekobednarz@o2.pl |
Dostępność: cały rok
Gospodarstwo o powierzchni 16 ha posiada certyfikat rolnictwa ekologicznego. Jest laureatem wielu konkursów branżowych. Specjalizuje się w uprawie warzyw (m. innymi marchwi, buraków, kapusty, cebuli), zbóż, ziół i owoców, ale sztandarowym produktem gospodarstwa jest dynia. Gospodarze posiadają dużą wiedzę z zakresu ekologii, którą chętnie się dzielą z klientami przyjeżdżającymi po warzywa. Od niedawna gospodarstwo zostało przekazane córce Annie, ale jak mówią jego założyciele, Państwo Marianna i Krzysztof Bednarzowie, nadal będą w nim pracować - bo ekologia to ich pasja, choć stery przekazali dzieciom.
9. Kraina Tortów. Pracownia Tortów Artystycznych
• tort czekoladowo-orzechowy z Rżuchowa
Pasterczyk Monika Rżuchów 4, 27-580 Sadowie |
|
697180707 | |
krainatortow@wp.pl | |
www.krainatortow.pl |
Dostępność: cały rok na zamówienie
"Kraina Tortów" Pracownia Tortów Artystycznych zlokalizowana jest przy DK nr 9 Radom –Rzeszów 10 km. od Opatowa jadąc w kierunku Ostrowca Świętokrzyskiego. Pracownia jest śmiałym projektem powstałym z marzeń i pasji cukierniczej właścicielki Pani Moniki Pasterczyk, która w 2010 roku odważyła się podjąć wyzwanie wytwarzania tortów na zamówienie. Domeną Pani Moniki są: tradycja, jakość, smak. Jej torty, ciasta i wszelkie dekoracje wykonywane są ręcznie tylko i wyłącznie z najwyższej jakości naturalnych surowców w oparciu o receptury rodzinne gromadzone latami przez właścicielkę. Za tort czekoladowo-orzechowy według przepisu z lat 70-tych ubiegłego wieku otrzymała pierwszą nagrodę w konkursie wojewódzkim "Nasze Kulinarne Dziedzictwo - Smaki Regionów" w 2016 roku w Kielcach.
10. Ubój i Przetwórstwo Mięsno-Wędliniarskie Marek Kędziora
• kiełbasa swojska opatowska
Opatów, ul. Lipowska 10 27-500 Opatów |
|
791 082 266 15 868 24 18 |
|
agiolififi@interia.pl |
Dostępność: cały rok
Rodzinna firma, założona w 1997 roku. Tradycje masarskie właściciel Pan Marek Kędziora zdobywał od swojego ojca, który pracował w masarni, robił również wyroby na własne potrzeby i zarobek. Wyroby od Kędziory mają swoich stałych nabywców, ich receptury pochodzą z lat 70- ubiegłego wieku, są ich rodzinną własnością. Tradycyjny sposób wytwarzania, peklowanie i leżakowanie wyrobów szlachetnych w solance ( nie szprycowanie), wędzenie w tradycyjnych wędzarniach opalanych drewnem liściastym - bukowym, dębowym sprawiają, że wyroby cieszą się dużym wzięciem. Za kiełbasę swojska opatowską Pan Kędziora otrzymał w 2016 roku pierwszą nagrodę w konkursie wojewódzkim „ Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”.
11. PPH Piekarnia Lipnik
• chleb na maślance z Lipnika
Marek Maciąg Lipnik 54, 27-540 Lipnik |
|
603 119 277 15 869 14 11 |
|
piekarnia.lipnik@gmail.com |
Dostępność: cały rok
Miejsca sprzedaży poza piekarnią: Ostrowiec, ul. Polna;
Sandomierz, ul Ożarowska;
Opatów (sklep Lewiatan).
Piekarnia Lipnik jest jedną z najstarszych w powiecie opatowskim. Została założona w 1964 roku przez Gminną Spółdzielnię „SCh”, w 1998 roku odkupił ją obecny właściciel Pan Marek Maciąg. Pieczywo, które powstaje w piekarni wytwarzają mistrzowie piekarnictwa z dużym doświadczeniem, byli pracownicy piekarni GS-owskiej, również receptury pieczywa nie uległy zmianie i oparte są na ówczesnych normach branżowych. Właściciel pracujący wcześniej w branży piekarniczej ze szczególnym pietyzmem podchodzi do jakości wytwarzanego pieczywa, które wytwarzane jest w tradycyjny sposób bez żadnych dodatków uszlachetniających. Jak sam twierdzi w dobrym tradycyjnym chlebie liczy się wszystko – bobra mąka, sposób i czas wytwarzania,człowiek, jego podejście do pracy, szacunek do chleba. W mąkę zaopatruje się z młynów w Przedborzu i Kielcach, choć sięga też po surowic z małych młynów. Za chleb na maślance dostał wyróżnienie w konkursie wojewódzkim „Nasze Kulinarne Dziedzictwo-Smaki Regionów”, jest też laureatem konkursów branżowych.
12. Jacentowska Piwniczka
• chrzan świętokrzyski
• zakwas na barszcz
Anna Bojek Jacentów 3 27-580 Jacentów |
|
516 784 744 |
|
kontakt@jacentowskapiwniczka.pl |
Dostępność: cały rok
Historia Jacentowskiej Piwniczki rozpoczyna się w roku 1996, kiedy Czesława i Roman Bojkowie zarejestrowali swoje niespełna 2-hektarowe gospodarstwo jako ekologiczne. Początkowo była to tylko uprawa niewielkich ilości owoców i warzyw. Obecnie właścicielką Jacentowskiej Piwniczki jest Anna Bojek - córka Czesławy i Romana Bojków. To Oni- jak sama mówi- „zaszczepili we mnie miłość do ekologii, przetwórstwa”. Od dziecka byłam zaangażowana w pracę rodziców, pomagałam im w gospodarstwie, później w przetwórni, jeździłam na targi promujące żywność ekologiczną i inne imprezy promocyjne, małymi kroczkami uczyłam się tajników produkcji”. Chcąc kontynuować dzieło rodziców ukończyła m.in. studia magisterskie na kierunku inżynierii przemysłu spożywczego. Po studiach otworzyła własną działalność i nadała nowy kształt rodzinnej przetwórni. Właścicielka najbardziej ceni zadowolenie klientów, dlatego przetwory robione są z ogromnym zaangażowaniem, starannością oraz pasją. Przetwory robione są według dawnych receptur mamy i babci właścicielki, jak również jej samej. Przetwórnia od 2005 r. posiada certyfikat rolnictwa ekologicznego. 1 grudnia 2016 r. chrzan świętokrzyski został wpisany na Listę Produktów Tradycyjnych prowadzoną przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi. Przedsiębiorstwo w 2020 r. dołączyło do społeczności DobreBoLokalne. Zakwas na barszcz z Jacentowskiej Piwniczki jest laureatem I nagrody w konkursie wojewódzkim Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów 2022.
13. Jagodowe Pole
• dżem z jagody kamczackiej o obniżonej zawartości cukru
Marek Pielaszkiewicz Modliborzyce 49 27-552 Baćkowice |
|
505 234 826 |
|
jagodowepolegs@wp.pl |
Dostępność: cały rok
Plantacja jagody kamczackiej Eweliny i Marka Pielaszkiewiczów położona jest w malowniczej okolicy u podnóża Gór Świętokrzyskich w powiecie opatowskim. „Jagodowe Pole” ma powierzchnię około 3 hektarów. Obsadzone jest ponad 10 tysiącami krzewów. Zbiór owoców, który przypada na drugą połowę czerwca odbywa się mechanicznie – przy pomocy kombajnu. Świeże jagody sprzedawane są jedynie przy okazji dni otwartych organizowanych przez gospodarzy, bądź na specjalne zamówienie. Większość zbioru trafia do chłodni, a następnie w ciągu roku owoce przetwarzane są tradycyjną metodą na soki, dżemy, musy. Część produkowanych przez Jagodowe Pole przetworów jest dosładzana, a to ze względu na kwaśny smak, który jest charakterystyczny dla jagody kamczackiej. Przetwory można zakupić poprzez sprzedaż wysyłkową bądź bezpośrednio w gospodarstwie.
14. Pasieka Stępień
• miód kremowany z jagodą kamczacką
Piotr Stępień Bidziny 146/2 27-532 Wojciechowice |
|
691 278 536 |
|
rodzinna.pasieka@wp.pl |
Dostępność: cały rok
Pasieka Stępień zlokalizowana jest 18 km od Opatowa w pobliżu trasy nr 74. Tradycje pszczelarskie w tej rodzinie sięgają ok. 50 lat i obecnie to już trzecie pokolenie zajmuje się pszczołami. Działalność pasieki została zapoczątkowana przez dziadka, potem prowadziła ją mama. To oni przekazali pasję i doświadczenie obecnemu pokoleniu.
Gospodarstwo oferuje miody pozyskiwane z własnej pasieki stacjonarnej oraz pasieki wędrownej zlokalizowanej na terenie województwa świętokrzyskiego. Obok miodów tradycyjnych odmianowych w sprzedaży są również inne produkty pszczele takie jak: pyłek kwiatowy, pierzga oraz wosk. Pasieka Stępień specjalizuje się w miodach smakowych kremowanych z dodatkami np. z liofilizowanymi owocami, produktami pszczelimi, cynamonem, czy kakao. Miód kremowany z jagoda kamczacką jest laureatem konkursu Nasze Kulinarne dziedzictwo – Smaki Regionów.
Miody sprzedawane są w ramach Rolniczego Handlu Detalicznego bezpośrednio w gospodarstwie lub na imprezach lokalnych oraz poprzez sprzedaż wysyłkową. Można je również znaleźć na sklepowych półkach w województwie świętokrzyskim.
15. Produkcja Serów Mariusz Małkiewicz - „Dziedzic”
• ser sandomierski „Panicz”
• ser sandomierski „Zawisza Czarny”
• ser sandomierski „Krzemień Pasiasty”
Drygulec 3 27-532 Wojciechowice |
|
781 555 536 | |
serydziedzic@o2.pl | |
www.sery-sandomierskie.pl |
Dostępność: cały rok
Serowarnia „Dziedzic” to mała manufaktura, w której produkcja i sprzedaż serów podpuszczkowych z mleka krowiego odbywa się na zasadach działalności MLO (marginalnej, lokalnej i ograniczonej). Cykliczne dostawy bardzo dobrej jakości mleka od okolicznych rolników, którzy karmią swoje krowy w sposób naturalny sprawiają, że wytworzone tu sery są bardzo dobrej jakości. Nabywać je można przede wszystkim na miejscu w sklepiku, w którym oprócz swoich serów właściciel oferuje produkty od lokalnych wytwórców, także od swoich synów, którzy są producentami wina oraz kiszonek. Gospodarz prowadzi również sprzedaż wysyłkową oraz zaprasza do siebie na degustacje. Odbywają się one w specjalnie zaadaptowanej sali degustacyjnej z zapleczem sanitarnym oraz na drewnianej werandzie w malowniczej scenerii ogrodu. Serowarnia to także miejsce cyklicznych imprez plenerowych jak Piknik serowo-winny u "Dziedzica" czy Dni Otwarte Serowarni. Można tu zatrzymać się na nocleg camperem w wyznaczonym miejscu, a na wieczór zamówić deskę serów wraz z regionalnym winem z Winnicy Sandomierskiej.
Ser sandomierski Panicz z kozieradką otrzymał wyróżnienie w konkursie wojewódzkim Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów w 2019 r., a w 2021 r. ser sandomierski Krzemień Pasiasty otrzymał I miejsce.
„Europejski Fundusz Rolny na rzecz Rozwoju Obszarów Wiejskich: Europa inwestująca w obszary wiejskie”
Aktualizacja strony internetowej www.swietokrzyskakuzniasmakow.pl zrealizowana w ramach operacji
"Wsparcie rozwoju szlaku kulinarnego Świętokrzyska Kuźnia Smaków, jako narzędzia budowania marki lokalnych produktów żywnościowych wysokiej jakości" realizowanej przez Świętokrzyski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Modliszewicach.
Operacja współfinansowana ze środków Unii Europejskiej w ramach Schematu II Pomocy Technicznej
„Krajowa Sieć Obszarów Wiejskich” Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020.
Instytucja Zarządzająca Programem Rozwoju Obszarów Wiejskich na lata 2014-2020 - Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Tag: